Bronsschat Nistelrode

Nooit eerder zijn in Nederland zoveel bronzen voorwerpen bij elkaar uit de Romeinse tijd gevonden

Halverwege de derde eeuw na christus, in de Romeinse tijd, belandt een bronzen wijnservies in de bodem om pas 1700 jaar later ontdekt te worden door archeologen. Nu zijn het pronkstukken van de Romeinse afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: 29 bronzen borden, emmers, zeven, steelpannen, kannen, kandelaars en een tinnen schaal. Nooit eerder zijn in Nederland zoveel bronzen voorwerpen bij elkaar uit de Romeinse tijd gevonden. De schat is van nationale betekenis en staat daarom in het nationale museum voor archeologie. Maar nu komt de Bronsschat terug naar Nistelrode!  

Nog veel vragen

Ondanks dat archeologen veel weten over de Bronsschat zijn er ook vragen waar (nog) geen antwoord op is. We willen u, als inwoner van de gemeente, dan ook graag uitnodigen om mee te denken naar mogelijke antwoorden. De actuele vragen vindt u onder het kopje Denk mee. U kunt uw ideeën, antwoorden en inzichten insturen via het digitale formulier hieronder.  

Denk mee en vul de vragenlijst in

Website en fietsroute

De nieuwe website www.debronsschatvannederland.nl is al live. U krijgt daar een inkijkje in de historie van de Bronsschat van Nistelrode. U kunt er ook een fietsroute te downloaden. De route is 30 kilometer lang en loopt door Nistelrode, Oss, Maashorst en passeert twaalf punten van archeologisch, historisch en landschappelijk belang. Uiteraard voert de route ook langs de vindplaats van de Bronsschat. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

 

Bronsschat

Contact

Gemeente Bernheze
Telefoon 0412-45 88 88
gemeente@bernheze.org
www.bernheze.org

 
 

Samen Bernheze is een initiatief van de gemeente Bernheze

 

 

 

   

 

 

Cookie-instellingen