Wat betekent dit voor Bernheze? Wij vragen de inwoners van Oranjebuurt (Heesch) en van Vorstenbosch om de komende maanden met elkaar een plan te maken (een wijkuitvoeringsplan of WUP genoemd). In dit plan staat wanneer de buurt aardgasvrij wordt. Want op welke manier en hoe snel een buurt aardgasvrij wordt, is vooral aan de buurt zelf.
Ondersteuning
Het plan geeft aan hoe dit gebeurt, zodat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar blijft. Als het nodig is, zorgt de gemeente voor ondersteuning. Door het beschikbaar stellen van informatie of door buurten in contact te brengen met energieadviesbureaus of technische adviseurs.
Slim combineren
Het jaar 2050 lijkt misschien ver weg, maar door op tijd te beginnen hebben we meer keuzevrijheid. Door nu al te beginnen kun je als eigenaar, bewoner of gebruiker van een woning gemakkelijker zelf meebepalen wanneer en hoe je stappen zet om naar aardgasvrij te gaan. Er kunnen bijvoorbeeld logische momenten zijn zoals een verhuizing, verbouwing of vervanging van de cv-ketel.
Direct besparen
In de tussentijd kunnen we aan de slag met isoleren en al aanpassingen aan de woning te maken. Daarmee bespaar je direct op uw energierekening. Maar ook als je huis al redelijk geïsoleerd is kun je honderden euro's per jaar extra besparen. Denk verder bijvoorbeeld aan het overschakelen op elektrisch koken of je oude cv-ketel vervangen voor een duurzame oplossing.
Stapsgewijs
We maken buurt voor buurt de overstap naar aardgasvrij verwarmen. We beginnen de komende jaren met het maken van plannen voor aardgasvrij in negen buurten. We starten met de Oranjebuurt (Heesch) en Vorstenbosch.